Aan de leerkracht...

Met deze reeks educatieve illustraties willen Agfa-Gevaert en Bayer de leerkrachten wetenschappen, en meer bepaald de leerkrachten chemie, een bruikbaar werkinstrument ter beschikking stellen.

Met deze actie willen we tonen dat de inspanningen van de leerkrachten chemie ten zeerste gewaardeerd worden. Het is een publiek geheim dat de bron van de latere interesse voor chemie en wetenschap meestal in het secundair onderwijs aangeboord wordt. Het is onze mening dat die primaire interesse niet genoeg kan aangewakkerd worden. Gemotiveerde en goed gevormde studenten zijn één van de voorwaarden om de toename van de vrees voor de chemie tegen te gaan. Het zijn tevens diezelfde jonge mensen, waarvan een aantal in de chemische sector (industrie, analyse, onderzoek en onderwijs) zullen terechtkomen. Daarom willen we de leerkracht een eerste reeks van 59 educatieve illustraties ter beschikking stellen, in de hoop een bepaalde chemische boodschap kleurrijk, didactisch, origineel en soms ook ludiek te brengen.

Er zijn globaal gezien twee soorten illustraties ontwikkeld. De eerste bevatten tekeningen en situaties die moeilijk te tekenen zijn. Bij de andere soort wordt de informatie weergegeven door middel van een tekening in cartoon-stijl. Met deze laatste willen we een welbepaalde boodschap meegeven, in de hoop daarmee de (soms moeilijke) theorie beter te doen begrijpen en onthouden. Deze tekeningen werden vakkundig door Rik Blomme verzorgd.
In combinatie met de illustratieen werd er ook een begeleidende tekst geschreven om, waar nodig, verduidelijking of achtergrondinformatie te verstrekken. Elke kleurenillustratie bestaat ook als (kopieerbaar) zwart-wit origineel, zodat de mogelijkheid bestaat om de leerlingen een volg- of memo-kopie te bezorgen.

Ten slotte zijn de illustraties zo vervaardigd, dat de leerkracht in staat is om, met een wateruitwisbare inkt, bijkomende commentaar tijdelijk te vermelden op de voorkant. Dit is soms wenselijk zijn, daar de foliën geen (niet-chemische) tekst bevatten. Het gebruik in andere taalgebieden levert bijgevolg geen problemen op.
De reeks is modulair opgebouwd. De kleurenillustraties hebben elk een specifieke code meegekregen, die de mogelijkheid biedt om bepaalde onderwerpen uit te breiden, aan te vullen of te vervangen. De code van de illustratie staat tevens op het zwart-wit origineel en op de bijkomende informatiebladen.
Het is duidelijk dat het voornemen bestaat om het niet bij deze ene reeks te houden. Er zijn nog heel wat thema's die behandeld kunnen worden.

Aarzel niet om opmerkingen of voorstellen mede te delen:
Agfa-Gevaert N.V., DIDAC, Dienst Externe Relaties,
Septestraat 27, B-2640 Mortsel.

Tot slot willen we ook graag het redactie-comité, de dienst Externe Relaties en de dienst Centrale Promotie van Agfa-Gevaert bedanken voor hun inzet en realisatie. Tevens ook een woord van dank aan Professor L. Brandt (K.U.Leuven) voor zijn steun en enthousiasme en vooral aan C. Goossens (KVCV), voor zijn zeer gewaardeerd advies.
Ook willen we de firma Solvay en Professor P. Huyskens (K.U.Leuven) bedanken voor de franse vertaling van de begeleidende tekst.

Een eerste bundel educatieve illustraties voor het middelbaar onderwijs werd op 24 september 1994 uitgebracht onder de naam DIDAC-1. Dit gebeurde tijdens de Academische zitting ingericht door het Nationaal Comité voor Scheikunde, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van IUPAC.
Het feit dat dit jubileumjaar samenviel met de 100e verjaardag van het Gevaert-bedrijf betekende een extra motivatie voor het uitbrengen van de eerste uit een reeks van zes bundels.

Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder.
De gebruikers van DIDAC-1 hebben zowel hun enthousiasme als enkele constructieve bemerkingen uitgedrukt. Hiermee werd terdege rekening gehouden bij het tot stand komen van de tweede bundel, DIDAC-2, die inmiddels eveneens beschikbaar is.
In het licht van de bemerkingen van de gebruikers werd ook DIDAC-1 grondig herwerkt. De bijgevoegde illustraties en bijhorende teksten zijn er het resultaat van. Het is de bedoeling dat zij in de oorspronkelijk uitgebrachte DIDAC-1 map ingevoegd worden ter vervanging of aanvulling van de eerste versie.
Wij hopen op deze manier nog beter tegemoet te komen aan de wensen en noden van de ‘man/vrouw op het terrein’ ! Succes.

Mortsel, January 1996.